Skip to content

Spomini na poletje 2020

Skupnost na Sončnem griču poleg stalnih prebivalcev, ki skrbimo za prostor ter organiziramo aktivnosti, tvorijo še obiskovalci in prostovoljci, tisti, ki se na Sončnem griču ustavijo za teden ali dva in tisti, ki se ustavijo za več mesecev ali celo let.

Poletna ekipa je bila stabilna. Trije čudoviti prostovoljci, fant in dekle iz Francije ter Klara, naše gore list so prišli v začetku julija in ostali do konca meseca avgusta. Mladi so se odlično razumeli, ter vzpostavili mini skupnost znotraj skupnosti. Prevzeli so skrb za koze in predelavo mleka v sir, jogurt ter skuto in na ta način prispevali k samooskrbi skupnosti na Sončnem griču. Pri delu s kozami so se zabavali, vsak je izbral svojo najljubšo, vsi pa so oboževali posebnico Veselko.

V hiški z razgledom na vzhod in zahod je stanovala nemška družina. Namesto potovanja po Evropi so se zaradi varnosti odločili na Sončnem griču preživeti mesec dni. Tako všeč jim je bila izkušnja skupnosti in življenje z naravo, da so se odločili podaljšati še za en mesec in ostali do konca avgusta.

V prostor so prinesli otroški smeh, uredili otroško igrišče, pergolo pred hiško in uredili zanemarjen vogal pred hišo.

V poletje smo vstopili s kresom pri Bembičevem mlinu v dolini Malinske, kjer smo oblečeni v belo pripovedovali zgodbe in skakali čez ogenj, Mojca pa nam je zaigrala na gong.

Sredi poletja smo skupaj z Etno Histerijo prepevali hit poletja: Il pueblo… Združeno ljudstvo ne bo nikdar premagano.

Etno histeria world orcestra – Il Pueblo unido…

Zaključili pa smo ga s pesniškim večerom v naravi, v sodelovanju s knjigarno Libris iz Kopra. Pobudo je dala pesnica Alja Adam, ki je na Sončnem griču našla zatočišče med karanteno in tukaj našla navdih za zbirko poezije, ki bo izšla konec meseca Septembra.

Pesniški večer v naravi

Hvaležni smo za bogastvo v odnosih, ki nam ga omogoča naša izbira življenja v skupnosti in zadovoljni, ko vidimo, da izpolnjujemo svoje poslanstvo, ko nudimo možnost mladim, da izkusijo drugačen življenjski slog, v povezavi z naravo in drug z drugim, v medgeneracijski skupnosti, kjer vsak prispeva kar lahko v skupno dobro, ob enem pa najde oporo za osebni razvoj.